måndag 7 januari 2013


BOUILLABAISSE


1 kg fisk, 2-3 olika (ex. lax och sej)
1 burk musslor
ca 200g djupfrysta räkor, skalade
1,5 l vatten
5 potatisar
3 morötter
3 lökar
saften av 1/2 citron
3 lagerblad
8 kryddpepparkorn
2 msk olivolja
1/2 knippe bladselleri
2 vitlöksklyftor, skivade (eller mera)
2 dl torrt vittvin
2 burkar krossade tomater
4 msk fiskfond
1 tsk saffran (smula i handflatan)
persilja
lite havssalt
lite svartpeppar

Tag eventuell djupfryst fisk i tid ur frysen. Häll vattnet i en stor kastrull. Sätt till lagerblad, kryddpeppar, potatis- och morotsbitar. Koka upp. Sätt nu till fiskfond, lökklyftor, vitlök, citronsaften, bladselleri, tomatkross, salt, svatpeppar, saffran och vittvin. Låt koka 10-15 min.

SMAKA AV! Tillsätt den vita fisken - skuren/klippt i bitar - och låt koka 10 min. Och sedan laxen, som är skuren i kuber, och låt igen koka 10 min. 
Smaka av igen. Fundera om det behövs mera fiskfond eller saffran eller vittvin... Kanske en nypa socker, som ofta höjer smaken.

Såhär långt kan man göra kvällen innan.
Före serveringen hettar man upp soppan och tillsätter räkor, musslor, olivoljan och massor klippt pesilja.
Serveras med smetana, créme fraich eller aioli och t.ex batong. 
Som dryck både rött och vitt vin.

För 6 personer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar