måndag 28 november 2011

FÖR ATT HINNA MED ALLT
steg jag upp före åtta. Tiotiden ringde jag Kiinteistömaailma. Dom har lämpligen ett kontor i Kronohagen ett kvarter från min gumors gata. I går kväll kolla jag deras personal på nätet och valde en dam som verkar duktig. Onsdag kl 12 träffas bostadsförmedlaren, min bror och jag hos gumor. I det här skedet är det frågan om värdering.

SVENSKA SOC.BYRÅNS DAM
tyckte jag sku kontakta Blomsterfondens servicehem här i Kottby. Jag talade med två olika personer på förmiddagen. För tillfället verkar det hoppfullt och kanske t.o.m ekonomiskt möjligt. Fredag morgon har jag träff där med nånsorts chef.

PEDITERAPI HOS FINLANDS ENDA PODOLOG
Han sa: "Varaa käyntiin runsas kaksi tuntia". Det blev tre och en halv timme. Han heter Antti Hakala, är 81 år gammal och har mottagning på Museigatan. Jag hade med kameran, men glömde fota, jag fick en broschyr som jag glömde där, jag fick ett sorts mått att använda vid köp av nya skor, det glömde jag också. Men jag får kanske mina stöd ännu den här veckan så då får jag väl också allt annat jag glömde.

Man skall ha med sig 4-5 par skor. Han inleder med att berätta vad det hela går ut på, hur alla har ena benet kortare än det andra, hur det småningom ger sjuk rygg o.s.v. Också vid knäproblem får man hjälp av Hakalas fotstöd. Mitt vänstra ben är 14 mm längre än det högra, men jag har ju andra fotproblem också. När Gilla såg mig från balkongen i går komma gående, kände hon igen endast på gången. Om något år gör hon det inte mera! Förutom att benen är olika långa stiger jag på höger fot på yttre kanten och på vänster fot på den inre.

I inledningen var vi två. Det drog ut på tiden. Han ville hela tiden att vi sku gissa det ena och det andra att hur många cm, hur mycky bakterier, hur många kvinnor hit och dit. Och han stack ju inte under stol med sin förträfflighet. Han är säkert fruktansvärt duktig med såna mängder kunder. Framgångsrika idrottare, konstnärer och författare och president Ahtisaari. Men också unga killar. Inga problem med att få stöd i sneakers. Han som var med i början får sin undersökning i morgon, jag nu på eftermiddan. Men före undersökningn kaffe och jultårta.

Podolog Hakala ansåg att han sku ha fått ordning på mina fötter utan operation, men var hoppfull att han ännu kan hjälpa mig. Mina vita Ecco-skor skall härefter vara inneskor, svarta boots uteskor och Camel-kängorna vinterskor. Undersökning och två par stöd -  gjorda på millin enligt kundens fötter - kostar 320€. Ändå är alla skor också olika så jag tog ett extra par a´ 90€ för inneskorna.  Allt skall sitta perfekt, annars är det ingen vits. Om ett halvt år kommer han att korrigera mina stöd för att småningom lyfta upp fotens framdel - alltså inte hålfoten. Här en link http://terveystuki.fi/

Klockan borde ha varit lite över fyra, men den var 17.30. Eftersom min väska där alla skor varit nu var tom, gick jag via Yves, köpte en massa och fick också det ena och det andra. T.ex helt ok muggar - jag fotar dom imorgon.

JAG RINGDE GUDMOR MARGUS
när jag kom hem. Hon hade igen fallit. Mycket makabert som hon beskrev det och  Esperi hade varit där. Men hon är hemma och jag hörde att hon t.o.m hade radion på.

DET HÄR ÄR GOTT
fast jag kanske har visat det tidigare:

Potis, sill, korv, öl... Aj jo och knäckebröd med smör  : )

I MORGON SKALL HÄR AVBOBBAS
Storstädning med golvtvätt och så köpte jag "fuktdukar" att torka med här och där.

Det här vill ju ingen höra, men min hals är jätte sjuk igen  : (

3 kommentarer:

  1. Jag var också till yves och köpte en hel del och fick muggar!!
    Faktist fina för att vara gratis yves :)

    caro

    SvaraRadera
  2. Det där med att KÄNNA IGEN nån på gångstilen, har nog inte att göra med, att man har fot-, rygg- eller andra problem. Naturligtvis inverkar allt med fötter, ryggar, leder, höfter vrister på hudan gångstil man har och alla har sin egen specifika gångstil; Unga, gamla, friska, sjuka osv..(T,ex jag vankar numera helt exakt på ankvis,med hälta, ena benet 2,5 cm kortare). Men när man sen känner en människa, känner man också till dens gångstil. Så, att nu när du får åtgärdat fotona (inte fotografierna, utan liksom futuna, uttalat på finska), måste jag lära mej din nya gångstil, men efter en tid kommer jag forfarande, att känna igen dej på gs:n. :)

    SvaraRadera
  3. Caro:
    Ibland har jag tagit emot deras muggar, men gett dem till sommarfestens lotteri. Dom här håller jag själv : )

    AG
    Nå jo, podologen trodde nog att stöden kommer att inverka - men som du sa - du lär dig min nya gångstil : )

    SvaraRadera