måndag 1 april 2013


BALSAMKOKT KÖTTGRYTA


En lättlagad gryta där man börjar med att koka köttet, sedan potatis och sist grönsakerna. 4 pers.

500g rostbiff  (jag hade nånting som heter kulmapaisti - vet inte svenska benämningen)
4 dl vatten
2 msk kalvfond
2 lagerblad
1 msk färskhackad rosmarin
3 msk balsamvinäger
5 potatisar
1 palsternacka
4 salladslökar eller en purjo
250 g färsk broccoli
(1 tsk maizena majsstärkelse)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och sedan i bitar.
2. Koka upp vatten, fond, lagerblad, rosmarin, balsamvinäger i en gryta. Lägg i köttet  och koka under lock ca 20 min.
3. Skala och dela potatis och palsternacka i bitar. Lägg ner dem och koka ca 10 min till.
4. Skär salladslök och broccoli i bitar. Lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 3-4 min. (Rör ut majsstärkelse i lite vatten och häll ner i grytan. Det gjorde jag inte.) Koka upp. Smaka av med salt och peppar.

                                                       
                                                   ........................................



GREKISKA BIFFAR MED GETOSTKRÄM OCH APELSIN- & SENAPSPOTATIS


GREKISKA BIFFAR 4 pers.
500g köttfärs, gärna lammfärs (det hade vi för det var påsk)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar 
1 tsk torkad tmjan
1 krossad vitlöksklyfta
1 äggula, lätt vispad
1 dl urkärnade svarta oliver, finhackade
olja till stekning

Blanda ingredienserna till biffarna och låt smeten stå kall i ca 1 tim. Forma sedan till biffar och stek dem i olja.
 

GETOSTKRÄM
100g getost  (Chavroux)
1/2 dl mellangrädde
1 msk vatten
skal av 1 citron, finrivet

Blanda ingredienserna till krämen. Mixa med stavmixer eller mosa samman till en jämn kräm. Servera krämen till biffarna.



APELSIN- & SENAPSPOTATIS
10 medelstora potatisar
2 msk olivolja
salt och peppar
2-3 dl apelsinjuice, gärna färskpressad (inte pakko)
2 msk dijonsenap

Skala och skär potatisen i 2 cm  stora tärningar. Lägg över i en ugnsform med olivolja. Salta och peppra och vänd runt.  Blanda apelsinjuice och senap, häll det över potatisen. Ställ in i 225° varm ugn och baka tills potatisen är gyllenbrun, ca 30 min. Fyll på med lite mer apelsinjuce om det blir torrt i formen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar