tisdag 12 mars 2013


FODMAP
är en relativt ny diet. Ursprungsland Australien. Det är fråga om att begränsa intaget av kolhydrater.
Varför jag söke upp en dietist - ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen - var för att ända sen sommaren har det "kommit ljud" från min mage. Denna Laatikanen är FODMAP-expert. Han har översatt boken som är utgiven i Australien.

Jag hade med min veckomenu och han uppskatta det och gav råd på basen av den. Det som nu är det mest ledsamma är att mina tre kaffemuggar på morgonen blir en liten futtig kopp. (Kan det vara orsaken?) Honungen från jugurten faller bort - han föreslog nånting som heter stevia - och mitt knäckebröd skall bli glutenfritt. Mjukt bröd skall bli 100% havre och söndagspastan gjord av ris. Inget vete mera. Int ens mina kära Weetabix - i stället corn flakes. Lakrits jag alltid ätit i Jeepen får jag absolut inte äta och måndagens öl är förbjuden. Ingen god ärtsoppa mera och tisdags-torsdags vichyn blir då isvatten. Grogg och vin tyckte Laatikainen att jag kunde fortsätta med på veckosluten.

Nå det här betyder nu att jag får byta ut ganska mycket av min diet. Äppel blir apelsin. Ändå får man äta kyckling, fisk, kött. Bra! 

  Jag kom hem via Stockmann och köpte det här till att börja med.

Jag skall nu ha en speciell diet 4-6 veckor. Dietisten och jag räknar med att ljuden försvinner. Efter det kan jag sen prova med att återgå till ett födoämne i gången för att kolla av vad ljuden har kommit.

Här en länk om nån är intresserad http://www.tervevatsa.fi/

2 kommentarer:

  1. Tää on taas tällä mun mielenkiinnon alueella ja google kääntäjä jopa osasi suht hyvin kääntää tämän tekstin että ymmärrän. Tää on vähän kuin mun ruokavalio jolla saan pidettyä vatsavaivat kurissa. Jutellaan lisää kun kun nähdään tänään :)

    SvaraRadera
  2. Oho! Osaako google kääntä mun blogiteksti. Mielenkiintoista!
    Jeps jutellaan : )

    SvaraRadera