söndag 10 april 2011

LYCKAD OPERAKVÄLL
som vi inledde med varm getostgrej och vittvin på Glogatans Fazer.


Operan börjar alltid med att en jättetrevlig dam (alltså i USA) presenterar föreställningen för publiken i andra länder. Nu berätta hon att huvudpersonen, Juan Diego Flórez, nippanappa hann till jobbet för han tog konkret emot babyn hans fru födde en timme tidigare.

Själva operan var en så typisk opera med alla lustigheter som brukar finnas  så att under första akten nucka vi till då och då men vakna när koloraturen blev som värst.  När pausen börja intervjuades Juan Diego Flórez. Han berätta att han inte sovit på hela natten då barnet sku födas, men att det går helt bra. Nu hade man ordnat med vin och skumppa i pausen, som det brukar vara på teaterföreställningar och det var ju roligt.

Och i andra akten: en ljuvig scen med dom tre huvudpersonena och helt sjukt bra musik. Den scenen rädda hela operan!



Kl 23 stod vi på gatan och tyckte att vi ännu ville ha grogg. Något ställe var för fint, andra hade långa köer. Hotelli Helsinkis bar var mer eller mindre tom, så där fick vi en grogg, men sen kom valomerkki. Köer framför alla barer fram till Järnvägstorget, förutom vid Amarillo i hörnet av Mikaelsgatana. Okej, där vimla 18-20 åringar utanför dörren, men vi gick in och fram till baren och sa: Saako teillä grogeja. Upplevelsen på Hotelli Helsinki var exakt likadan med likadan liten blond flicka. Hon var ett frågetecken. Vi: whiskysoda. Flickan: Minkälainen whisky? Vi: "Famos Gruus". Nu såg hon lite rädd ut och fråga att: Ai tämmöisiin laseihin.? Perfekta grogg-glas! Och också groggen var perfekt. På båda ställena. Lång och ljus, så att man inte blev berusad.

VÅR I LUFTEN - VAR HAR NI ER (ehe)
konstaterade jag på väg till verkstaden. Jag hade med mig min vinterkappa för att klä den i plastpåse och hänga bakom skynket. Dessutom tvätta jag mina vinterskor och gned dem med fett och satt dem i sommarförvar. "Kevät saa"...

IDAG I VERKSTADEN
såga jag alla delar till änglasmycket för att göra det färdigt imorgon. Gick sen till Alepan med gamla vårtossor på fötterna och grön landstigningsrock som jag bytt ut mot vinterkappan.

HUSIS IGÅR
alltså du söta öde! Stackars Astrid Thors. Varför i himlens namn sku on spöka ut sig med blomhatten. Hon förklara nånting om att finnarna kallar henne "kukkahattutäti".  Nu har hon nog satt sin trovärdighet på spel.

HUSIS IDAG
"Påsken närmar sig och allt fler vill göra annat än proppa i sig ägg och memma". Man behöver inte proppa i sig memma - man kan äta nätt.

SOM FINLÄNDARE I PORTUGAL
är jag nu lite skraj hur valet skall utlöpa. Tänker nån verkligen sätta sig emot struntsumman 1,2 miljarder som garanti. Kiva sen när vi är där och man glatt frågar oss: "Where are you from"? och vi säger Finland och dom vägrar betjäna oss. Nå, det är väl bäst bara att som Erkki Leskinen förr i världen när vi filma i USA, säga att "from Scandinavia" - han tyckte det var nolot att säga Finland.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar