måndag 31 oktober 2011

INGEN KÅLPIROG ELLER BULJONG

Vi var ju inte i trendiga Rödbergen med små hembagerier och andra butiker med närproducerad mat. Det blev löksoppa på påse och nånting som heter Lörtsy, från Savonlinna. En med kött en med grönsaker. Vanlig K-market.

Huj så ful matbild!

Förr i världen fanns det på Högbergsgatan ett hembageri med nånting som hette "Levypiirakka". Gudomligt gott!


 Här värmer jag mig ännu framför Morsø.

FÖLJANDE MORGON
kom jag ut i vardagsrummet i nattpajtun och blev stående på golvet att vad var det nu jag sku göra och när jag höjde blicken stod jag där inramad mitt i spegeln.

Måste natutvis fota.

EFTER MORGONKAFFET
går jag ännu gärna en sväng med en påtår. Morgonrock och halsduk. Lite i trädgården och av och an till stranden.

Och titta vad nån dum fågel har gjort åt min katt!

 Regnvatten och löv i roddbåten...

 ...som snart togs upp i "vinterförvaring" tillsammans med landgången.

Men inte bara löv i roddbåten. Också inomhus. Någon stövel har hämtat in domhär, men jag tyckte det såg så fint ut så dom fick vara kvar där hela veckoslutet.

SKOGSTERAPI
Tättä lyssnar på Radio Vega och av en händelse hörde jag i veckan hur någon ansåg skogen vara terapeutisk. Gå inte ut i skogen för att motionera eller plocka svamp - för att prestera. Gå ut i skogen bara och njut. Av luften och tystnaden. Av höga trädstammar, vacker mossa och alla ljuvliga dofter. 
Så gjorde jag på söndagen. Tättä läste inomhus. Det var hård sydväst. Min flunssa hade blivit snuva så natten till söndagen låg jag vaken till 05.00.  Därför tyckte jag att nu skall jag gå ut. Jag promenera en hel timme - först i skogen, sen längs stranden.
Det var på sätt och vis min gumors idé. På lördagen fråga jag henne i telefonen att vad skall jag göra nu? Skall jag ta en skogspromenad eller en tupplur? Ta en skogslur, svara gumor. Tydligen mår hon bättre  : )

MÅNDAGMORGON KL 08.00
Så här fint steg solen upp - ändå hördes havet dåna efter gårdagens storm.

Efter morgonkaffe också fint i stranden.

Det här beslöt vi lämna, låta högvattnet flytta på det hit och dit, låta snön täcka det och kratta eller bränna på våren  : )

PÖRTL-LINE
har avgång kl 14 på måndagen. Jag beslöt sitta ute. Det tänker jag göra varje gång vi ännu far till lande. Jag hade en stor varm yllefilt. Jag var den enda som satt ute.
Skönt för alla mina flunssiga  "rör".

Jag sov dåligt på lande. Hade ingen sprej att öppna näsan med. Kanske jag därför sover pikulite längre i morgon och är sedan resten av dagen i verkstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar