tisdag 31 maj 2011

TILL LANDE

Det var iskallt fredag morgon på Kalkstrands brygga, men väl framkomna med brasa i Morsø och kaffe var allt ljuvligt och härligt. Vi beslöt fara efter våra "setur" (sättpotatis) - av förekommen anledning rodde vi. Stina är en god vän så hon bjöd på grogg. På eftermiddagen börja det regna och på kvällen åt vi Siciliansk sallad och titta på en ok film: Morgonmål på Pluto.

TROTS ATT DET VAR LÖRDAG
kom motorsågen fram 
och en stor torr gran blev ved. 
Sen gick jag igenom min Pörtö-smycken från i fjol och satt prislappar på dom nya - jobbigt, dom var ju tre stycken. 
Pörtö gamla folkskola där caféet och butiken finns ligger på anda sidan ön. Det tar typ 25 min att gå dit när man först rott över sundet.
Här själva skolhuset. Min bror går just in genom dörren.
Blomsterförsäljning utanför.
Inne i butiken.
Här brukar mina smycken vara till påseende.

KALLA GRÄDDFILSSÅSER
är ju det enklaste som finns och man kan ju blanda med vilka örter eller kryddor som helst. I Husis såg jag nu då en sås till grillad lax och beslöt göra just som det stod: 1 burk créme fraiche, färsk mynta, riven färsk ingefära, majonäs och lite vinäger. Punkt slut. Mängderna brukar jag smaka av själv. Det blev gott till vår lax.

SÖNDAGEN
var en ruskig dag (men värre sku det bli). En iskall sydväst. Jag hade två tröjor på mig när jag gick ut för att sätta potis.
 Jag konstatera att mitt potisland är en rabatt på 1x1,5 m.
Och seturna sätts med tofsen uppåt!!!

BASTUMÄNNISKA
är jag inte nödvändigtvis. Jag vet många som när de är på lande badar t.o.m varje kväll och det är ok, men för mig är bastubad mera terapi. Och måndag förmiddag behövde jag terapi. Det regna, det var iskallt och sydvästen var hemsk! Just när jag gick i bastun kom solen fram, men sydvästen tilltog. Såtillvida bra att jag mellan löylyna bara steg ut på trappan och stormen kylde av mig. Och mitt i mitt badande gick elströmmen och då funkar ju int vattenpumpen heller. Strömmen var borta över två timmar. När det börja bli kallt i stugan tog vi en tupplur med Tättä under en gemensam yllefilt.

EN FRÅGA OM DRAMATURGI
Att jag varje kväll drar för gardinerna i köket, beror inte på att jag tror att grannarna smyger omkring och kikar in genom fönstret.
 Om jag inte dragit för gardinerna på kvällen
kan jag inte dra ifrån dem på morgonen till en ny vacker dag  : )

HEMFÄRD IDAG
Före det hann jag vädra och städa  och bädda i gästhuset. Caro och Aron kommer med till lande om två veckor. Båten gick 16.10 och vi for via Borgå begravningsplats och förde sommarblommor i en glasburk till Eklundska graven. Min mamma sku ha fyllt 90 i dag.


OCH TALTRASTEN JA,
den väckte mig fortfarande varje morgon kl 04. Jag lyssna en stund och somna om.

2 kommentarer:

  1. Tack för att ni sköter om graven. Det bli så sällan av för mej, enär jag är bussberoende. Haa, fast jag är bussig, så är ni bussiga som sköter.

    GfA

    SvaraRadera
  2. Och så har vi en moster som sköter : )

    SvaraRadera