tisdag 26 juli 2011

TILLBAKA I KOTTBY
där en rolig katt väntade. Vi har haft ett bra system: ett långt veckoslut på Nylandsgatan med Miiu - C och I i Berlin. Två veckor på Bodö - C och I med Miiu i Kottby. Och nu vi en vecka med Miiu i Kottby när C och I är på Bodö - halva veckan med Caro, Sande och Aron.

 Här porukkan på stranden innan T och jag for iväg.

TVÅ VECKOR MED MYCKET PROGRAM
som började genast samma tisdag vi kom ut. D.v.s 100-års fest hos min bror. Han fyllde 65 och hans son Anton 35  : )
 Kakorna var gooooda! Här mitt favorit brorsbarnbarn.

SIBBO-BORGÅ ÖARNA
är så lyckligt lottade att vi får besök av en butiksbåt - Bodö måndag, onsdag, fredag och Pörtö dom andra dagarna samtidigt som femtielva andra öar. Men lyxigt är det. Finlands enda butiksbåt.

Här landar den.

 Och så här dukas det upp när man kommit hem.

ETT SPÄNNANDE PROJEKT
var yttterdörrens fönster. Dubbelfönstret som inte gått att öppna och med en springa upptill så glasrutorna har varit helt gråfläckiga.
Men är man reparateur de fenêtre går det ju bra. Jag hjälpte fasktiskt alltid då dörren sku bäras och svängas (och försökte annars också ge bra tips).

SOMMARFESTEN PÅ PÖRTÖ-LAVAN
är en 50 år gammal tradition. Ursprungligen ordnades den av våra föräldrar. Småningom några år kombinerat och sedan typ 20  år av vår generation. Nu håller våra barn på att ta över.

Det tog lite tid innan dansen kom igång. Det var faktisit Tättä och jag som inledde  : )

 Här den glada publiken...

...och buffén.

 Så här vacker var viken
när jag rodde hem efter festen. Och vad skymtar bakom mig? Jo, mitt livs andra lotterivinst (den första var en konstbok): ett ämbar fullt med kex, karkkir, sylt, kaffe och annat smått och gott. JAG VANN!

ESTNISKT BESÖK
på månagen på Pörtö folkskola. Ett sälskap från Prangli kom på besök till Pörtö för att tacka för stockarna till deras fina kyrka dom hade fått från Pörtö på 1800-talet. Kyrkan stod färdig år 1848.

I utbyte fick Pörtöborna ett fint sälskinn.
Diakonen Kalle Rebane kallade sig halvpräst (han studerar ännu). Det var mycket intressanta saker han berättade.

Här åker jag hem i grannens båt med ett 10-år gammalt Koprajaakkosmycke runt halsen.

EN TREVLIG DAG
var det när jag levererade smycken till Janinorna. Det var två döttrar, en pojkvän, en mamma och en pappa och när jag jobbat och överräckt smyckena drack vi skumppa på en terass nere i stranden.

BORGÅ DEN 21.7.
Det är trad att en gång per sommar ta tidiga morgonbåten och fara till Borgå. Vi var väldigt fundersamma var vi sku få vårt morgonkaffe i år när min moster inte kunde ta emot. Men vet ni vad! Vi lämna bilen vid kyrkan och promenera ner längs Ågatan och plötsligt såg vi en skylt hotell Pariisin Ville

Hotellfrukost tidigt på morgonen.
Det var så lyckat och vi var så glada. Tättä älskade den gravade siken  medan jag tyckte att mannagrynsgröten med krossade jordgubbar var gudomlig. Och en stor panna kaffe att pressa.

KAUPPAPAIKKA ISTRA
har "alltid" funnits i Gamla Borgå. Förr inne på en gård - numera som vanlig butk vid Ågatan. Varje sommar sticker jag mig in och köper nånting.
 I år nya tyg till våra dynor i stugsoffan.

EN LYCKAD SÖNDAG
För några år sen när Tättäs syster med man var på Pörtö undra dom var min bror bor. Vi bor på Bodö - han på yttersta udden av Pörtö. Carcki och Christer Nylund kom ut med Runeberg.

Det är dom som står framför den öppna dörren.

Min bror med fru Anneka kom och möta och så for vi via Byviken till dem.

Här beundrar man havtornsbuskarna som brukar ge enorm skörd. Följdaktligen var också drinken havtornsbaserad. 

Efter att ha kollat både nya och gamla hus for vi alla iväg till oss.

Carcki ute till havs.

Hos oss blev det både middag och kaffe och småningom var klockan över fem och Runeberg far tillbaka till Helsingfors kl 18 så det var bara att fara iväg. Vi vinkade av Nylundarna på Ångbåtsbryggan och promenerade hem. 

På förmiddagen hade vi sett ett ställe med massor hallon.


Nu hade vi försett oss med varsin plastkippa. Här resultatet  : )

I MORGON
skall jag ge ett illustrerat recept på Abborrsoppa och berätta om vårt "nedre hus".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar