måndag 11 juli 2011

CITYLIV TROTS HETTAN
Jag for iväg till Nylandsgatan så jag hann få nyckeln innan C och I for till Berlin. Dom bor på Nylandsgatan mittemot Bar n:o 9. Högst upp utan vind så där var heeeeett! Redan trappan är jättefin. Allting blänker. I huset finns bara firmor förutom Lemmetti - han med AERO som säljer retrodesign och sen då C och I som hans dörrgrannar.


 Deras kök är väldigt speciellt.
Själva anser dom det vara jätte opraktiskt, men är huset ritat av Lars Sonck 1925 får man knappast göra nånting åt saken.

Sovrummet med katt i sängens huvudända.

Vardagsrummet.

MONSIEUR MOSANDER
anlände först niotiden på fredagen. Eftersom det stod smörstekt sik på menun skall fisken serveras direkt från pannan på talriken. Därför kom vi inte iväg ut på stan förrän efter elva. Ett fantastiskt liv på Stora Robertsgatan fast gatuserveringarna höll på att stängas. Ett ställe hade löst problemet med att öppna hela skyltfönstret så folk satt där med fötterna på gatan. Calle hade tipsat mig om Latva - Restaurang Juuris lillabror. En mysig liten bar med inhemska öl. C nämnde speciellt Motueka - en humlesort som gett ölet sitt namn.

Vi promenera sen längs Högbergsgatan, via Bergmansgatan till Primula vid Femkanten. Klockan var ren 01 men full rulle med glada unga människor. Jag fick kaffe och Calva, Tättä en öl. Klockan var faktiskt 02 när vi var hemma och det var fortfarande +25°

VI VAKNA KL 11
Vårt enda måste var att hinna till Stockmann före kl 18. Jag hade försökt tvätta en av bordstabletterna, men den var av nånorts papperssnöre så den blev helt pila. Stockmann hade ingenting vettigt, men Tättä hitta en skjorta på rea. Smårutig som han brukar ha, men nu helt nya färger  : )
Eftersom det var lördag skulle vi äta ute. Bortåt 21 gav vi oss iväg. Vi lagar aldrig pizza hemma så nu tyckte vi att det sku sitta bra. Gamla Kyrkans park var full av picnic-gäng. Vi gick till Tre Smeder i hörnet av Lönnrotsgatan-Mannerheimvägen.

Tättäs pizza var med någå hemlagade specialkorvar, min en vanlig Margerita. Halv elva promenera vi ner längs Norra Espen. Såååå mycky männsikor och varmt! Nya Strindberg hade öppnat. Alla satt på terassen. Vi gick in för att kolla. Där lukta nytt och det var int att undra på för dom hade öppnat på fredagen. Gamla Strindberg blir det ju inte, men jag hoppas att bara där börjar gå människor infinner sig nånsorts atmosfär till hösten. Tyvärr hann jag bli lite Salutorget frälst.

KÄMPS UTESERVERING
skulle få tak och väggar. Vi var skeptiska, men det blev jätte lyckat! Helt internationellt. Jag hade lovat fota Tättä i Bairro Alto i Lissabon med röda shorts. 

Det blev inte av, men nog utanför Kämp.

Vi fortsatte sen vår promenad ner till Restaurang Salutorget. Klockan hade hunnit bli 23, d.v.s gatuserveringarna stängde.

Vi hann ändå beställa varsitt glas sjukt gott portvin.

Hela vägen till Nylandsgatan förundra vi oss över mängden av människor och krogar i Helsingfors. Och kl 24 fortfarande +25° Tättä kolla ännu nätet medan jag lyssna på min nya Bon Iver-skiva jag köpte på dan från Stupido.

SÖNDAG MORGON PÅ NYLANDSGATAN
Det var hett och vi var långsamma. Tvåtiden gjorde vi en länk via Roban, Bulevarden, Fredan Sinebr.park till Eira. Gick långsamt längs gamla gator och diskutera husen. Och om det är hett på Nylandsgatan kan jag bara tänka mig hur hett det måst vara på den här vinden.

Svart och riktigt tjärat! Tänk om man sku måla det vitt hur massor svalare det sku vara.

Citylivet led mot sitt slut. Tättä hade angelägenheter i Kottby så han for ren på kvällen. Jag blev ännu en natt med Miiu och kom hem i dag på eftermiddagen. Och jo, i en närbutik hitta jag riktigt bra bordstabletter åt dem!

TVÅ VECKOR PÅ LANDE
fr.o.m i morgon. Om vi skall göra större uppköp blir det Borgå. Men jag tänker på er alla hela tiden och återkommer måndagen den 25.7. Hej, hej.

2 kommentarer:

  1. Ihanaa että olette nauttineet kaupunki minilomasta : ) terv. Inka

    SvaraRadera
  2. Mutta siinä olikin ulkomailla olemisen fiilis : )

    SvaraRadera